Çin‘in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan bu virüs’ün Wuhan kentin bulunan canlı hayvan pazarlarındaki yarasalardan insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştı.
Koronavirüs bulaşan hem hayvanlar hemde insanlar virüsün bulaştığını gösteren birden fazla semptoma sahip fakat bu virüsü asıl yayan yarasaların neden hasta olmadığı birçok kişi tarafından merak konusu olmuştu.
Wuhan Viroloji Enstitüsünde bu konu üzerinde çalışmalar yapan Prof. Peng Zhou, bu virüsün hem hayvanlar hem insanlar üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu fakat yarasaların Sting geni sebebiyle bu virüsün belirtilerinin onlarda görülmediğini tespit ettiklerini belirtti.
Araştırma yapan Prof. Peng Zhou, araştırmaya ilk başladıklarında yarasaların bu virüse karşı güçlü bir antikor olduğunu düşünerek araştırmaya başladıklarını fakat daha sonra asıl sebebin yarasaların hücreyi ele geçirmesine engel olan Sting genine sahip olduklarını ve bu Sting geninin yarasaların hücrelerinde bulunmaması gereken DNA‘ları tespit ederek hücreye bulaşmasına engel olduğu ortaya çıktı.
Bu yüzden virüs ise insanın bağışıklık sisteminde çok daha kolay bir şekilde yayılıyor ve vücüdumuz bu hücre ile savaşmaya başlıyor.
Bunun peşinden ise vücütta yüksek ateş gibi belirli koronavirüs semptomları görülmeye başlanıyor.
İnsanlara Virüsü Direk Yarasalar Bulaştırmamış Olabilir !
Bu konu hakkında virüsün ilk çıktığı zamandan bu yana araştırma yapan bilim insanları bu virüs’ün önce bir yarasadan başka bir hayvana daha sonra ise bir insana bulaştığını düşündüklerini belirtiyorlar
Ayrıca ABD‘de bulunan bir bilim kuruluşunun başkan yardımcısı olan Kevin Olival, ortalama ömrü 30 yıldan fazla olan ve dünya üzerinde uçan tek memeli hayvan olan yarasaların vücütlarında 130’dan fazla virüs taşıdığını belirtti.
Ayrıca uçuş sırasında yarasaların vücüt sıcaklıklarının 38 derecenin üzerine çıktığını ve kalp atışlarının ise dakika da 1000’i geçtiğini belirtti.
Yarasalar Virüsün Etkileri İle Baş Edebiliyor !
Yarasalardan ortaya çıkan bu virüs için araştırma yapan hastanelerden birisi olan Duke-NUS Tıp Fakültesi bu yayılma hızının normal şartlarda bir çok memelinin ölümüne yol açtığını fakat yarasaların uçmanın zorlukları ile baş edebilmek için kendilerinin yeni bir sistem geliştirdiklerini ifade ediyor.
Yarasaların geliştirdikleri bu sistem sayesinde zarar gören herhangi bir hücre kendini anında tamir edebiliyor.
Bu sebepten dolayı da virüs bulaşan yarasalar virüsün semptomlarına karşı herhangi bir tepki vermiyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda bu kadar olumsuz etkiye karşı hayatta kalan yarasaların kendilerini koruma için kullandıkları yöntemi inceleyerek insanlara karşı tedavi amaçlı kullanabilicekleride söyleniyor.
- Kaynak : Buraya Tıklayarak haberin kaynağına gidebilirsiniz.