Sosyal Medya yasası bugün resmi olarak yürürlüğe girdi. Geçen aylar’da açıklanan ve 1 milyon’dan fazla kullanıcıya sahip sosyal medya platformlarını etkileyecek olan yasa hakkında detaylar yazımızın devamında…
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda meclisten geçen ve 1 Ekim tarihine kadar mühlet verilen Sosyal Medya Yasası, Bugün itibarı ile yürürlüğe girdi. 1 Milyondan fazla kullanıcıya sahip Twitter,Facebook,Instagram gibi sosyal medya platformları Türkiye’de temsilcilik açmak zorundalar. Bu isteği kabul etmeyen Sosyal Medya Platformlarına ise türlü türlü yaptırımlar uygulanacak. Bunların başında gelen para cezası daha sonra bant genişliği daraltma ve kısıtlama gibi yaptırımlara kadar gidebilecek.
Bugün Yürürlüğe giren yasa kapsamında, sosyal medya üzerindeki kullanıcılar kişilik haklarını ihlal ettiğini düşündükleri kişileri bu temsilcilere direkt olarak bildirebilecek ve bildirimler 48 saat içerisinde incelenecek, incelenmeyen veya sonuca ulaştırılmayan şikayetler için cezai işlem uygulanabilecek. Bunların haricinde bütün temsilciler 6 Ay ara ile rapor vermek zorunda olacaklar.
48 Saat içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen temsilciliklere 5 Milyon, 6 Ay’da bir rapor göndermeyen temsilcilere 10 Milyon TL idari para cezası kesilecek. Bunların sonucunda verilen hükümler ile birlikte söz konusu içeriğin 24 saat içerisinde sosyal medya platformlarından kaldırılması gerekecek. Eğer kaldırılmazlarsa içerikten sosyal medya platformları sorumlu tutulacak.
Sosyal Medya Yasasıyla Unutulma Hakkı Gelecek!
Kısa bir tabir ile anlatacak olursak, kişiler arama motorları üzerinde kendi fotoğrafları veya isimlerini istek üzerine görünmez hale getirtebilecek. Başvuru yaptıktan belirli bir süre sonra arama motorlarından kendi isimlerinizi sildirebileceksiniz.
Aynı zamanda yeni yasa ile birlikte cep telefonunda internet kullanımı ile ilgili de bir düzenleme geldi. Cep telefonlarında sadece ip tutulmayacak bununla birlikte PORT kaydıda tutularak aynı ip’den kaç farklı cihazın internete girdiği belirlenebilecek.