Günümüzde dünya devi diyebileceğimiz neredeyse her şirketin başarısızlık dolu ürünleri mevcut. Bunlardan birisi olan Apple‘ın zamanında Bandai haricinde başka başarısızlıkları da tabiki olmuştur fakat bugün sizinle birlikte Apple‘ın bir zamanlar PlayStation‘a rakip olarak ürettiği Bandai Pippin‘in hikayesine daha yakından bakacağız.
Peki Nasıl Başladı Bu Pippin’in Başarısızlık Dolu Hikayesi ?
Olaya en başından başlamak gerekirse olay Apple‘ın kurucusu Steve Jobs‘ın başarısız bilgisayarlar üretince yönetim kurulun verdiği karar sonucu Apple‘dan kovulmasıyla başlıyor. Steve Jobs ile birlikte şirketin CEO’su John Sculley’in de şirketle olan tüm bağı kesiliyor. Daha sonra şirketin CEO pozisyonuna Michael Spindler ismi getiriliyor.
Steve Jobs’ın Yokluğu İle Alınan Yanlış Kararlar
Spindler, Apple‘a CEO olarak getirildiği zamanlarda Apple hali hazırda bilgisayar pazarında bi hayli güçlü bir konumdaydı. Fakat şirketin şöle bir sorunu vardı, Apple AR-GE çalışmaları için yüksek miktarlarda para harcıyordu fakat bu paraya değicek yeni proje üretilmiyordu.
Apple‘ın finansal baskısının giderek artması sonucunda Spindler çareyi “Clone Initiative” denen bir projeyi hayata geçirmekte buldu. Bu proje özet olarak şu işe yarayacaktı: Apple yazılımlarını üçüncü parti cihazlarda çalıştırmak. İşte Pippin fikri de burda ortaya çıktı.
Pippin, temel olarak Mac OS‘ın basitleştirilmiş bir sürümü ile çalışıyordu. Ancak şirket bu noktada akıllıca bir hamle yaparak işletim sistemini konsolun kendisine yüklemeyerek her oyun CD‘sine işletim sistemi ekliyordu ve bu şekilde her oyun geliştiricileri oyunları yazılıma uyumlu hale getirmek zorunda kalmak yerine direk oyuna uygun yazılımı CD içine yükleyip satışa koyuyorlardı.
Apple Bandai Pippin, “AppleJack” ismi verilen bir oyun koluna sahipti. Oyun kolunun ortasında bir ‘trackball’ bulunuyordu. Trackball oyun menülerinde geçiş yapmak için kullanılmak zorundaydı. Çünkü Pippin’in oyunları Apple Mac bilgisayarlardan direkt olarak aktarılıyordu.
O Zamanlarda Kablosuz Oyun Konsolu Yapmak ?
Apple Jack hakkında ilginç bir bilgi ise kumandanın kablosuz teknolojisiyle çalışıyor olması. Apple‘ın o zamanlar kablosuz bir oyun kolu çıkarması oldukça ileri seviyede bir hareketti. Tabii o zamanlar Bluetooth teknolojisi olmadığı için kızılötesi teknolojisi kullanılıyordu.
Peki Oyunlarda PlayStation İle Arasındaki Fark Nasıldı ?
Tabiki cihaz ne kadar iyi görünsede asıl fiyasko tarafı cihazın en en önemli noktası olan oyunlarda ortaya çıkıyor. Neredeyse tüm oyunlarda görüntü titremeleri, obje kaybolmaları gibi sorunlar yaşanıyordu. Ayrıca oyunların bazıları 10-15 FPS arasında seyrediyordu. Oyunların grafik ayarlarını düşürerek FPS’i artırmak mümkün olsa da bu sefer de oyunun grafikleri çok kötü göründüğü için oynanılamaz hâle geliyordu.
Apple Bandai Pippin İçin Yapılmış “Racing Days” Oyununa Ait Bir Video
Yukarıda Pippin için yapılmış “Racing Days” oyununa ait bir oynanış videosu paylaştık. Aşşağıda da aynı dönemlerin oyunu olan PlayStation markası için efsane haline gelmiş Grand Turismo‘nun bir oynanış videosunu bırakıyoruz. Siz kendiniz iki oyunu da izleyerek aradaki farkı çok daha net bir şekilde anlayabilirsiniz
Peki Tüm Bu Şeylere Rağmen Neden Başarıya Ulaşamadı
Konsolun başarısız olduğunu Apple’ın piyasaya sürmeden önce hedeflediği yarım milyon satış rakamının sadece 42 bin adetini satabilmesinden anlıyoruz . Hatta bu o kadar beklenmedik bir durumdu ki konsol için üretilen klavye gibi aksesuarlar konsolun kendisinden daha fazla üretildi.
Peki Ürünün Fiyatı Rakiplerine Göre Nasıldı ?
Tabiki söz konusu marka Apple olduğu için cihazın fiyatından bahsedelim. Nintendo N64, PlayStation ve Apple Bandai Pippin çok yakın zamanda çıkış yapmış konsollar. Buda fiyatları için Apple’ın günümüzdeki fiyat politikasının eskiden beri aynı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Nintendo N64’un piyasaya çıktığı zamanki fiyatı 200 dolar, PlayStation’ın ise 299 dolardı. Apple Bandai Pippin ise 600 dolarla satışa sunuldu. Cihaz her ne kadar rakiplerine göre bazı noktalarda daha üstün teknoloji kullanıyor olsa da kullanıcının gözünde PlayStation’ın iki katına satılan bir oyun konsolu vardı.
Tabi projenin başarısız olmasının tek sebebi fiyat değil. Başarısız olmasındaki bir diğer etken ise Apple genel olarak ürünlerine çok özen gösteren bir marka olsa da, Pippin için aynı şey geçerli olmamıştı maalesef.
Sonuca bakmak gerekirse Apple Bandai Pippin için yalnızca 25 oyun çıkarıldı. Hatta ABD‘de bile birçok insanın böyle bir konsoldan haberi olmamıştı. 1996 yılında Michael Spindler’in yerine Gil Arnelio gelince cihazın üretimi durduruldu. Bandai ise elinde kalan binlerce cihazı Japonya’ya geri göndermek zorunda kaldı.
Cihazın tamamen ortadan kalması ise 1997 yılında gerçekleşti. Steve Jobs, yıllar önce kovulduğu şirkete, tekrardan tabiri caizse tırnaklarıyla kazıyarak geri geldi. Apple Bandai Pippiyi ortaya çıkaran Clone Initiative projesini de ortadan kaldırdı.
Apple Bandai Pippin Teknik Özellikleri:
İşlemci: PowerPC 603 RISC 66 MHz
Bellek: 6 MB (sistem ve video için ortak)
Ekran kartı: Taos (VGA – 16 bit)
Ağırlık: 4 kg
Kontrolcü: AppleJack
Tabiki bugün baktığımızda çok komik görünen bu özellikler, o zamanlar gerçekten çok iyiydi. Hatta şöyleki Pippin’e göre çok daha başarılı olmuş konsollardan katbekat ilerdeydi. PlayStation ile arasındaki fark ise gerçekten bir hayli fazla idi. PlayStation’da kullanılan işlemci 33,9 MHz hızında, bellek ise 2 MB boyutundaydı.
Apple‘ın başarısız girişimi Pippin macerasının sonuna gelmiş olduk. Aranızda daha önceden bu hikayesini okumuş olan varmıydı ve sizce Apple tekrardan böle bir işe girişmelimi yorumlarınızı bekliyorum.